Ugalj

Bliži se, polako, sezona kada moramo razmišljati čime ćemo se grejati tokom zime. Prva pomisao obično pada na drvo, ali cene drveta redovno idu na gore i postaje neisplativo. Sledeća i najbolja opcija je ugalj. Mi ćemo Vas sada sprovesti kroz kratku priču o uglju, koji poseduje naša firma. Dobrodošli u priču o našoj firmi i našoj delatnosti!

Svim poznavaocima uglja, a i onima koji to nisu, poznato je da se ugalj deli na više grupa:

  • Ligniti
  • Mrki ugalj
  • Kameni ugalj

Sve tri, gore pomenute, vrste razlikuju se po nekim osnovnim stvarima, ali najbitnija je razlika u toploti. 

Ligniti spadaju u najkvalitetnije vrste uglja, zato što ima najbolju grejnu moć. Naime, ligniti su poreklom od drveta, s toga, oni imaju blago, do tamno braon boju, baš zbog svoje strukture. Kako su oni meki, tako lakše sagorevaju i brže zagreju zadatu prostoriju. Najčešće se koriste za peći na čvrsto gorivo i za centralno grejanje u većim objektima, zbog brzine zagrevanja prostorije. U Srbiji su ligniti dosta zastupljeni i postoje brojni snabdevači ovog uglja.

Mrki ugalj je ugalj koji se najčešće kupuje, zbog svojih idealnih karakteristika. Boja uglja je tamna, odatle dolazi ime, obično je tamno braon ili crn. Naime, mrki ugalj ne ostavlja mnogo pepela i kako je tvrđe strukture, sporije gori i nema potrebe za češćim loženjem. Najidealniji je za veće kotlarnice, ali i za samostalne kotlove. Pri odabiru mrkog uglja, mora se povesti račun o tome koliko kalorija ima, jer postoje sa manje i sa više, od toga zavisi koliko dobro će zagrejati zadatu prostoriju. Pored toga, mrki ugalj nešto sporije zagreva od lignita, ali zato duže država toplotu.  Cene mrkog uglja se nešto više u odnosu na lignit.

Kameni ugalj je najređi  na teritoriji Srbije i on predstavlja sam vrh u kvalitetu, ali i cena govori više od bilo koje reči. Kameni ugalj je najskuplji ugalj na tržištu. Pored toga što je jako redak, kameni ugalj ima i jaku toplotnu vrednost. Najčešće se koristi za velike industrije, jer ne ostavlja dosta pepela, dugo zadržava toplotu i najbrže postiže željenu temperaturu. Retko, ali se ipak koristi u većim domaćinstvima, koji imaju sistem grejanja koji zahteva visoke temperature i to može da izdrži.

U našem preduzeću, koje se godinama razvija, možete pronaći sve navedene vrste uglja po pristupačnim cenama. Za Vas su tu i mnoge pogodnosti, kao što je prevoz ili dogovor o plaćanju na rate. Ukoliko ste se već odlučili na saradnju sa nama, možete nas posetiti na adresi: Hercegovačka 80, Zemun ili nas pozvati na telefon- 063/70- 37-902..

Čekamo Vas,  Vaša Beoiskra